Ο κ. Ιωάννης Γιαβάσης είναι Επίκουρος Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων και Μικροβιακών Ζυμώσεων και διδάσκει στην Γ΄βάθμια εκπαίδευση από το 2004. Ασχολείται ερευνητικά στους τομείς της Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, των Μικροβιακών Ζυμώσεων και Ζυμούμενων Τροφίμων και της αξιοποίησης φυσικών αντιμικροβιακών-αντιοξειδωτικών ουσιών και της χρήσης προβιοτικών και βιοπροστατευτικών μικροοργανισμών. Έχει επιβλέψει πάνω από 25 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων, ενώ έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε άλλα 20 αυτοχρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα (σε συνεργασία με τη βιομηχανία) και σε 7 μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα κρατικά/ευρωπαϊκά προγράμματα, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα και εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνονται 22 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, 9 κεφάλαια σε βιβλία, 2 εκδόσεις βιβλίων, 66 εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια/ημερίδες, κ.ά. Ως αποτέλεσμα της έρευνάς του έχουν προκύψει επίσης 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και 2 εμπορικά προϊόντα.
Το σαλάμι αέρος «Δια ελιάς και Αέρος» που βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο καινοτομίας στο διαγωνισμό Ecotrophelia 2013 (διοργάνωση ΣΕΒΤ), είναι ένα ζυμούμενο αλλαντικό «καθαρής ετικέτας», χωρίς συντηρητικά (νιτρώδη άλατα) και άλλα συνθετικά πρόσθετα. Το ρόλο του φυσικού συντηρητικού και αντιοξειδωτικού αναλαμβάνουν φυσικές πολυφαινόλες ελιάς, οι οποίες μάλιστα απομονώνονται από απόβλητα ελαιοτριβείων προερχόμενα από τον καρπό της ελιάς, και προσδίδουν στο προϊόν ανώτερη γεύση, αυξημένη διάρκεια ζωής και αντιοξειδωτική προστασία, αλλά και ευεργετικές δράσεις στην υγεία. Το προϊόν αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις εταιρίες ΤΣΙΑΝΑΒΑ ΑΒΕΕ (Aλλαντικά Καρδίτσας) και Polyhealth A.E. (spin-off παραγωγός πολυφαινολών ελιάς) και από το 2013 ως τώρα έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του τζίρου, την αναγνωρισιμότητα, εξωστρέφεια και βελτίωση του προφίλ των εταιριών που συνεργάστηκαν για την ανάπτυξή του, μαζί με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας.